Allmänt att lyckas, betyg, blogg, diy, tips, ny, konst, länkar, links, art, blog, new, sweden, girl, folkhögskola, färger, gymnasiet, högskolan, högstadiet, höst, inlämningar, instudering, komvux, kurser, lära sig till rpov, markeringspennor, pennor, plugg, pluggtips, prov, skolan, sommarlov, studera, tips, universitet, vuxenutbildning, öva till prov

//7 pluggtips//

 
Nu har ju skolorna kommit igång igen efter sommaren. Så här kommer några tips som jag använder. Detta är tips för att lyckas med en kurs som man läser, eller ja, med skolan i det hela.
Förresten - se till att ta rast på rasten. Låt bli att koncentrera dig på mobilen och gå gärna ut och få frisk luft. Se till att äta på lunchen också.
 
1. Var ute i god tid! 
Ett typiskt råd - men lika sant för det. Be läraren om en kursplanering där det står vilka uppgifter som skall lämnas in när. Be om att få uppgifterna i FÖRVÄG om det går - så att du kan planera på bästa sätt.

 
2. Förbered.
Ser du en uppgift/område som du tycker om så kan du påbörja lite på den i mån av tid.
Du får en bra överblick när du ser vad det är du ska göra och när. Så vänta inte bara på att läraren ska ge dig en ny uppgift. Var förberedd.
 
3. Var förberedd.
Kolla på schemat vad nästa lektion handlar om. Läs lite snabbt igenom i boken/stencilen om det lektionen kommer att handla om. Lusläs inte, men snabbläs det bara!
På så vis kommer du lättare ta in det som sägs för du har redan lite förståelse och du kan kanske briljera med att kunna svara på någon/några av lärarens frågor? Det är alltid ett plus!
 
4. Var seriös.
Inse att skolan är din arbetsplats, inte en lekplats för stora barn. Visst ska du ha kul med kompisarna i skolan - men det är inte därför ni är där. Var seriös och proffsig i hur du beter dig, ta skolan på allvar och tjafsa inte i onödan. Inse också att du inte alltid kommer att älska din arbetsplats och arbetskamrater, men du måste se förbi det och "göra ditt jobb".
 
5. Ta inte allt på blodigt allvar.
Denna punkt motsäger ju punk 4 kan man tycka. Men tänk såhär, du ska ta skolan seriöst men samtidigt måste du inse att du inte kan vara bäst och ligga i topp hela tiden när det gäller alla eller några ämnen. Nöj dig med vad du åstadkommit istället.
Stressar du sönder dig och aldrig känner glädje över din framgång (utan alltid vill MER) så kommer du att köra slut på dig. Och tro mig, det är det sista du vill, för då får du inga förbättrade betyg...
 
6. Använd olika instuderingsmetoder & hitta det som passar dig bäst.
Det är väldigt viktigt att hitta den metod som fungerar bäst för en själv. Lär du dig bäst genom att läsa, genom att tala, lyssna(spela in dig själv?), skriva eller en kombination av flera metoder? Det är bra att prova och att blanda allihopa. På så vis aktiveras olika delar i gärna som ökar dina chanser att komma ihåg det du läser

Använd gärna olika färger på markeringspennorna/pennorna när du markerar och skriver ner text. Då aktiveras den kreativa delen i hjärnan, och för vissa gör detta att de kommer ihåg bättre. Dessutom hajjar man till lite varje gång en ny färgad text dyker upp. Texten blir inte lika tråkig och tungläst.

Kom ihåg att när du läser tunga texter första gången är det bra att läsa snabbt! Läser du för långsamt tröttnar hjärnan och du kommer bara att haka upp dig. Låt hjärnan få ett hum om vad texten handlar om innan du gräver djupare i den.
 
7. Det blir inte alltid som man tänkt sig.
Hur det än går så ska du vara stolt över att du har försökt. (Har du inte alls försökt så är det en annan femma... Men detta vet man bäst själv!) Om du absolut måste ha ett högre betyg i ett visst ämne kan du alltid välja att läsa upp betyget via distans, eller på plats hos Vuxenutbildningen i din kommun.
Det blir inte alltid som man har tänkt sig och det är sån't livet är. Lev med dig och försök hitta det goda i det du lyckas med. Ibland är vägen till slutmålet krokigare än vad man önskat.
 
 
#1 - - FrökenTV, bloggen om tv och film:

bra tips