Allmänt 70 tal, 80 tal, alkohol, alkoholmissbruk, arbeta på ålderdomshem, bahnhof zoo, barn, barnprostution, berlin, biografi, bokeh, bokrecension, boktips, burfågel, böcker, cannabis, christiane f, david bowie, demens, droger, drogmaffia, drogmissbruk, död, döden, fields, fotografi, frields, frields, fågelfrön, första kärleken, första kärlekn, gräs, gräspojken, gänget i tunnelbanan, hasch, heroin, himmel, horst rieck, humor, indie, kai hermann, kärlek, lsd, läsvärda böcker, maffia, marijuana, missbruk, motljus, music, must read this, pengar, prostution, prostutition, ryskmaffia, samhälle, samhällskildring, sex, sjukdomar, skyline, snabba cash, sound, sound club, stash, teater, ungdomsböcker, vuxenböcker, wir kinder vom bahnhof zoo, ängar, ålderdomshem, överdos

// THREE BOOKS TO READ

|| Gänget i tunnelbanan (Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) - Kai Hermann & Horst Rieck
Se gärna filmen med samma namn, underbar samhällsskildring av Berlin slutet av 70, början av 80talet.

Den här boken en biografi, handlar om en ung 12årig flicka vid namn Christiane F. Som många barn i Berlin vid denna tid hamnade hon tidigt i ett drogmissbruk som blev allt tyngre, och drogs in i prostitution för att finansiera sitt, och sedemera pojkvännen Detlefs missbruk. Vi får se hur Christiane går från en helt vanlig och David Bowie-älskande oskyldig tös, till att ha upplevt mer än de flesta gör under en livsstid gällande droger, övergrepp och död.  Hennes bästa vän blir nämligen Tysklands yngsta offer för överdos, i tunnelbanan vid Bahnhof Zoo, där drog- och sexhandeln flödar.

En underbar, men hemsk samhällsskildring. Boken är väldigt lättläst och lämpar sig även för yngre ungdomar.
 
Boken ska vara en biografi, men den numera 50åriga Christiane har häromåret kommit ut med en ny "sannare" självbiografi enligt henne. När Gänget i tunnelbanan släpptes var Christiane trots allt endast 16 år gammal.
Tyvärr verkar boken ej vara översatt varken till engelska eller svenska. Christiane har drabbats av hepatit C som lett till levercancer pga sitt missbruk, och säger själv att hon ej har lång tid kvar att leva....

 
|| Gräspojken - Christer Lundberg
En bok om en pojke, hans första kärlek, hans mamma som "rymmer" hemifrån till Indien och tveksamma inkomster. Ytterligare en bok på temat droger, inser jag nu. Den här är mer humoristiskt skriven och en fiktiv historia om hur en pojke upptäcker hur ett fågelfrö, som han kastat i sin blomkruka, plötsligt gror till en annorlunda växt.... Sen utvecklar pojken en riktigt stor odling, och börjar sedmera sälja gräs. Till slut är till och med hans bästa vän, och pappa inblandad. De börjar odla i sommarstugan, och har en rysk liten maffiagumma som beskyddare. Men det dröjer inte länge förrän problem uppstår.

Den här boken är både intressant och rolig. Även här skildras ett barn och droger, men på ett helt annat sätt än i den föregående boken. Helt klart läsvärd, och även denna lättläst tycker jag!
 
|| Jag ska egentligen inte jobba här - Sara Beischer
Omslaget till boken förstår jag mig verkligen inte på, men boken... Vilken bok! En stark skildring om hur unga Moa, som nyss slutat gymnasiet och flyttat till Stockholm, hamnar på äldreboendet Liljebacken. Man kan nog lugnt påstå att Moa drabbas av chock när hon slängs in i den stressiga världen på äldreboendet. Hon hamnar direkt i allt från kroppsvätskor, demens, och ensamhet till död. 

I många delar i den här boken så gör det ont i mitt hjärta av medkänsla, främst för de äldre boende där. Det är så starka och verklighetstrogna skildringar, och tankar, ifrån huvudpersonen. Så pass att när en äldre dam behöver ett nattlinne, så går personalen in i "kvarglömda klädlådan" (likt på dagis) och tar ett nattlinne som det står "världens bästa mamma på". Den här damen har inga barn, och Moa vet precis vems nattlinne det är. Det tillhörde nämligen damen som dog på äldreboendet för några dagar sedan... På Liljebacken ärver de till och med varandras nattkläder.