Vardag aktivitetsersättning, always, apoteket, barn, bindor, blod, blödning, blödningar, ekonomi, endometrios, feminism, flickor, gratis, gratis bindor, gratis preventivmedel, gratis tamponger, gravid, graviditet, hår på kroppen, högkostnadsskydd, intimrakning, jämställdhet, kvinnor, kvinnosjukdom, libresse, låginkomsttagare, lön, mens, mens kostar, menskopp, mensskydd, mensvärk, normer, pension, preventivmedel, rakning, receptfritt, riklig blödning, samhälle, samlevnad, sex, sexism, sjukersättning, skägg, smärtstillande, subventionerat, tamponger, tjejer, ungdomar, vuxna

Varför är inte mens gratis?

VARFÖR ÄR INTE KVINNORS MENS GRATIS?
Varje månad får de flesta av oss flickor, tjejer och kvinnor mens. Vi blöder i allt från 3 dagar upp till över en veckas tid. Vissa blöder lite, de flesta blöder lite mer, och många med mig blöder väldigt mycket.
     Många av oss har rejäla menssmärtor, och tar oss inte upp ur sängen eller iväg till skola och jobb, fritidsaktiviteter eller annat. Många av oss får knapra receptfria värktabletter för att inte ha allt för ont.
 
Såhär fortsätter det tills vi går in i klimakteriet, eller av annan anledning slutar ha mens. Det vill säga att mellan 12 års ålder fram tills 55-60 års ålder blöder vi en hel del. Vi gör av med en hel del mensskydd, såsom bindor & tamponger. Dessa lär ju bytas flera gånger om dagen beroende på hur mycket man blöder, men också såklart av hygienska skäl!
 
 
Har ni tänkt på hur mycket eran mens kostar? Sjukdagar, mensskydd och värktabletter?
     Mens är naturligt, men vi kan se det som en sjukdom(endometrios är annars en helvetisk "mens"relaterad sjukdom) som bara drabbar det ena könet. (Även t.ex. transpersoner också, såklart. Alla med livmoder drabbas ju av detta). Här ska vi under ett helt liv betala för vår mens ur egen ficka. Vi kvinnor som redan generellt har lägre löner, stannar hemma med barnen, har därmed lägre pensioner osv. Vi ska även betala för våran mens.
     Vi ska även betala för vårat preventivmedel från kanske 15 års ålder tills menopausen vid 50-60 års ålder. Det är ofta subventionerat upp till 20 års ålder (olika åldrar i olika landsting).
 
Men varför är det inte gratis att ha mens? Varför är inte mensskydd och smärtstillande åtminstone subventionerat? Varför är inte preventivmedel kraftig rabatterat hela livet? Ofta hamnar kostnaden per åt preciiis under högkostnadsskyddets gräns. Hur många män betalar egentligen mensskydd och preventivmedel? (Har man en snäll partner så kanske man delar på även denna kostnad.)
     Män har inte mens, och det finns ännu inga preventivmedel för män!  Ja, kondomer finns. Men hur många män vägrar inte att använda dessa pga att "det är inte skönt" och dylika ursäkter?
 


Jag håller inte helt med denna lilla poster, för ärligt, choklad och glass är inget måste vid mens.
Och många gör av med mycket mer mensskydd än vad de räknat på. Jag gissar ju att denna poster ska vara lite rolig också - kanske därför glassen är med, eller?
 
4 st tamponger per dygn är snarare det dubbla för mig, och jag är ingen ovanlig tjej. Dessutom är det bindor som oftast fungerar för mig. Det finns också menskopp att använda, men alla är inte lämpade att använda detta, av olika anledningar. Jag blev rådd av tillverkaren att inte använda. Troligen är menskopp något man kan använda från 20års ålder och uppåt, och är också enklare när man fött barn. Sedan finns andra anledningar till att det ej fungerar också.
 
Men det är ju bara att räkna på vad just era menskydd kostar i månaden. Era smärtstillande, och erat preventivmedel. Visst blir man deprimerad av siffrorna? Särskilt om man är arbetslös, är låginkomsttagare eller har sjukersättning/aktivitetsersättning.

 
Vissa brukar dra in att män visst har omkostnader likt kvinnor. De brukar ta skäggen som motpunkt. Att män måste raka skägget, och det kostar med rakhyvlar, raklödder och dylikt.
Men hallå...? Det är i större grad accepterat att män har skägg i dagens samhälle, än att kvinnor har långt hår under armarna och har lurviga ben och bikinilinjer. (Nej, intimrakning räknar jag ej med.) 
Så både män och kvinnor tvingas att raka sig, men bara kvinnor har mens och preventivmedel....

 
 Det finns till och med män som bryr sig om denna fråga. Klicka på bilden ifall ni vill läsa Daniel Paris inlägg om mens.

 
Vad tycker ni? Bör mens vara gratis? Subventionerat? Eller ska kvinnor få betala för sin mens ur egen ficka?
 
Jag hoppas alla får en fin dag, oavsett om ni är födda med mens eller inte.
Kram,
Geolina
#1 - - Annie:

Helt fantastiskt skrivet!!!! Jag gjorde en liknande debattartikel när jag gick i skola, men myyycket kortare. Jag fick då rekommendationen att skicka in den till Vår lokala dagstidning, Nerkes Allehanda, är ungefär som DN för oss i Närke:)
Extremt självkritisk som jag är gjorde jag inte det.
Det jag vill säga med de här... Skicka denna till alla tidningar du kan komma på, till och med även regeringen!!!!
Än en gång... Det absolut bästa jag läst på länge!
Gjör din röst hörd! Jag, tillsammans med många andra, står bakom dej👍👏👍👏👍👏